Sari la conținut

Atacuri cibernetice asupra Ucrainei (2017)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Atacuri cibernetice asupra Ucrainei
Atacuri cibernetice asupra Ucrainei
nota ransom Petya dată pe un sistem compromis
Datăiunie 27–28, 2017 (2017-06-27 – 2017-06-28)
Loc de desfășurareUcraina
Statele Unite ale Americii
Rusia
Polonia
Franța
Italia
India
Germania
Regatul Unit
Spania  Modificați la Wikidata
LocațieUcraina Ucraina[1]
Germania Germania[2]
Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii[1]
Regatul Unit Regatul Unit[1]
Rusia Rusia
Spania Spania
India India
Polonia Polonia[1]
Italia Italia
Israel Israel[1]
Belarus Belarus[1]
Argentina Argentina[3]
Țările de Jos Țările de Jos[3]
Australia Australia[4]
Tipcyberattack
Cauzămalware, ransomware, cyberterrorism
Rezultataffected several Ukrainian ministries, banks, metro systems and state-owned enterprises
SuspecțiRusia Rusia (according to the statement of the official Ukrainian authorities)[5][6][7]

O serie de puternice atacuri cibernetice folosind malware-ul Petya  a început pe 27 iunie 2017 inundând websiteurile  ucrainene ale unor organizații, bănci, ministere, ziare și firme de electricitate.[8] Infecții similare au fost raportate în Franța, Germania, Italia, Polonia, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și Australia.[9][3][10] ESET a estimat la 28 iunie 2017, că 80% din toate infecțiile au fost în Ucraina, Germania fiind a doua cea mai greu lovită (9%).[2] Pe 28 iunie 2017, guvernul ucrainean a declarat că atacul a fost oprit. Pe 30 iunie 2017, Associated Press a raportat că experții au fost de acord că Petya n- a fost un ransomware ci, de fapt, a vizat Ucraina![11]

Ucraina acuză Rusia

[modificare | modificare sursă]

Pe 30 iunie, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a raportat că a confiscat echipamente care au fost folosite pentru a lansa atac cibernetic, susținând că acestea au aparținut unor agenți ruși responsabili pentru lansarea atacului.[12] Pe 1 iulie 2017, SBU a susținut că datele disponibile au arătat că aceiași autori care, în Ucraina, în decembrie 2016, au atacat sistemul financiar, de transport și  energetic din Ucraina (folosind TeleBots și BlackEnergy[13]) au atacat Ucraina și în 27 iunie 2017. "Acest lucru demonstrează implicarea serviciilor speciale ale Federației Ruse în acest atac", a fost concluzia.[7][14] (în decembrie 2016 un atac cibernetic asupra sistemului energetic a provocat o pană de curent în partea de nord a capitalei, Kiev.)
Relatiile ruso–ucrainene sunt înghețate, începând din momentul în care, în 2014, Rusia a anexat Crimea, apoi a sprijinit guvernul insurgenților separatiști în estul Ucrainei astfel încât până la sfârșitul lunii iunie 2017 au ucis mai mult de 10.000 de oameni. (Rusia a negat în mod repetat trimiterea de trupe sau echipamente militare în estul Ucrainei.)
Ucraina susține că hackingul asupra instituțiilor de stat ucrainene este parte a ceea ce ei descriu ca un "război hibrid" al Rusiei împotriva Ucrainei.

Secretarul  Consiliului Național de Securitate și Apărare a Ucrainei , Oleksandr Turchynov a susținut că există semne ale implicării ruse în atacul cibernetic din 27 iunie fără să dea vreo dovadă directă.[15] Oficialii ruși au negat orice implicare, declarând auzațiile Ucrainei ca nefondatr..

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg a promis pe 28 iunie 2017, că NATO va continua sprijinul pentru Ucraina în consolidarea apărării cibernetice.[16]

  1. ^ a b c d e f Rothwell, James; Titcomb, James; McGoogan, Cara (). „Petya cyber attack: Ransomware spreads across Europe with firms in Ukraine, Britain and Spain shut down”. The Daily Telegraph. 
  2. ^ a b „Tax software blamed for cyber-attack spread”. BBC News. . Accesat în . 
  3. ^ a b c Belarus Belarus
  4. ^ „Businesses warned again to update patches as Petya ransomware hits Australian offices”. Financial Review. . Accesat în . 
  5. ^ „Oleksandr Turchynov: One of the mechanisms for spreading a dangerous computer virus was a system for updating the accounting software – National Security and Defense Council of Ukraine”. RNBO. 
  6. ^ „SBU establishes involvement of the RF special services into Petya.A virus-extorter attack”. Security Service of Ukraine. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ a b „Ukraine points finger at Russian security services in recent cyber attack”. Reuters. . Accesat în . 
  8. ^ Prentice, Alessandra (). „Ukrainian banks, electricity firm hit by fresh cyber attack”. Reuters. Accesat în . 
  9. ^ Israel Israel
  10. ^ Argentina Argentina
  11. ^ „Companies still hobbled from fearsome cyberattack”. Associated Press. . Accesat în . 
  12. ^ „Ukraine Says Seized Equipment Used by Russia to Launch Malware Attacks”. The NY Times. . Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |lucrare= și |work= (ajutor)
  13. ^ „Software: BlackEnergy, Black Energy - ATT&CK” (în engleză). Accesat în . 
  14. ^ „Ukraine Security Service Blames Russia For Recent Cyberattack”. Radio Free Europe. . Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |lucrare= și |work= (ajutor)
  15. ^ Ukraine Is 'Ground Zero' For Hackers In Global Cyberattacks, Radio Free Europe (28 June 2017 )
  16. ^ Stoltenberg: NATO to increase aid to Ukraine in field of cyber defense, Ukrinform (28 June 2017)